Супа с целина, праз и картофи

9E1229CC-EDDA-4B48-9C3E-D2DE3070748F-903FE5A8-7BE5-45D9-9148-F93BCC8A9FE7.JPG

Целината е един толкова недооценен зеленчук! Самата аз дълго време я гледах по пазарите с отвращение, докато не станах студентка и питах баща си за рецепта за пилешка супа, защото неговата е много много вкусна. И в нея се слага едно доволно количество целина и се наложи да се прежаля и да си купя. И тогава всъщност, преди едни 15-тина години, осъзнах, колко много много вкусна е целината, но за жалост за нея се говори много малко, а още по-малко се вижда из инстаграм и блоговете.

Затова ето една любима супа, в която целината е звездата. Изисква малко повече работа със запичането на зеленчуците, но си струва, защото така вкусовете стават по-наситени. Търпи всякакви промени, особено при топингите – например може вместо колбас, да се поръси с още малко сметана и обилно количество пармезан – става много много вкусно. Можете да гарнирате с хрупкав бекон. Вкусна би била и с препечени ядки за допълнителна текстура.

6F13A5CA-67C0-4E0D-81CB-3842867ECB17-721BF29B-5C3F-460E-A371-8834805675E7.JPG

Рецепта


 Време за пригорвяне: 1 час и 30 минути

Порции: 4-5

Продукти:

  • 1 голяма глава целина

  • 1 стрък праз, без зелените пера горе

  • 1 средна глава лук

  • 1 голяма скилидка чесън

  • 3 средни картофа

  • Няколко стръка мащерка

  • 700 мл. вода или зеленчуков бульон

  • 200 мл. готварска сметана

  • 2 с.л. масло (разделени)

  • Зехтин

  • Сол

  • Черен пипер

Топинги

  • Крутони

  • 120-150 гр. чоризо (по желание)

  • Настърган пармезан (по желание)


Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 220 градуса без вентилатор. През това време нарежете праза на едро, целината на големи парчета, а лукът на четвъртинки. Сложете ги в тава и ги поръсете със зехтин. Объркайте добре и сложете да се пекат във фурната около 30-40 минути – да получат златист загар.

2. Нарежете картофите на кубчета. Малко преди зеленчуците да са готови, разтопете 1 с.л. масло в теднжера на среден към силен огън и добавете пресованата скилидка чесън. Гответе около една минута, като бъркате ако се наложи, за да не покафенее. Добавете изпечените зеленчуци (ако има силно покафенели отделни люспи лук или праз ги махнете) и нарязания картоф. Полейте с 600-700 мл вода или зеленчуков бульон – едва да покрива зеленчуците. Добавете 1 ч.л. сол, стръкчетата мащерка (цели) и оставете на слаб огън да къкри около 30 минути, докато картофите са напълно меки.

3. Когато зеленчуците са сготвени, махнете стръкчетата мащерка и блендирайте супата с пасатор или в блендер. На този етап би трябвало да е доста гъста. Върнете отново в тенджерката и добавете още една супена лъжица масло и 200 мл. сметана. Разбъркайте добре, пробвайте на вкус за сол и добавете още ако има нужда, овкусете с черен пипер и оставете на среден огън докато започне да къкри. Махнете от котлона.

4. За крутоните – за крутоните използвайте стар хляб, нарязан на кубчета. Поръсете със зехтин, сол, черен пипер и подправки по избор – може сухи или пресни, имайте предвид, че сухите са доста по-интензивни и ви трябва по-малко. Печете на 200 градуса около 5-7 минути, разбъркайте добре и печете още 7-10, докато крутоните имат хубав загар. Оставете да изстинат.

5. За чоризото – аз харесвам чоризо, защото има пикантен и приятен вкус, но реално може да се замени с бекон, панчета или каквото вие обичате. Супата е прекрасна и във вегетариански вариант само с пармезан и крутони. Все пак ако искате да поръсите с чоризо, ще ви трябват около 150 грама, нарязани на малки парчета. Сложете малко зехтин в тиган, загрейте на среден към силен огън и добавете чоризото. Гответе докато е сухо и леко хрупкаво и има добър загар – 5-10 минути. Аз използвам малко от отделилата се от чоризото мазнина за декорация на чинията и допълнителен вкус.