5 занимания за деца на тема кръговрата на водата

F6227CA7-B9E0-4CBE-8E1E-4BA20B5D5B9D.jpg

Досега публикувах заниманията на децата по време на социална изолация вкъщи, обобщени за цялата седмица, но реших ра променя формата. Причината е, че миналата седмица беше обявено, че най-вероятно детските градини ще отворят отново на 1-ви август. Това са прекалено много седмици и респективно отделни постове, в които част от заниманията така или иначе се повтарят. Затова отсега нататък ще публикувам отделни неща, които са ни били интересни, обобщения на всеки 2-3 седмици или ако измислим нещо много велико, то може да отделя и цяла тема на отделно занимание. Не искам да претрупвам блога, както и не искам да повтарям едни и същи неща като “упражнявахме отново писане на букви” и да ви губя времето.

И така миналата седмица всъщност доста се занимахме с темата за кръговрата на водата и покрай нея имахме няколко интересни занимания, които искам да споделя тук.

Експерименти

1. Първо в информативен урок показах на децата 2 графики – кръговрата на водата – как слънцето напича водоемите, водата се изпарява, в небето е студено и парата отново става вода на малки капки и се събира в облаци и понякога капчиците там натежават и се изливат обратно на земята под формата на дъжд.

В този контекст показах и втората графика на децата – агрегатните състояния на водата – твърдо, течно и газообразно. Естествено не ги напрягах с тези термини, просто си говорихме за вода, пара и лед. Дадох им ледчета, които сложиха на слънце, за да разтопят. Сложихме и ледче в тиган, който аз сложих на котлона и те наблюдаваха как ледчето първо се превърна във вода, а след това се изпари. В последствие по идея на игри, които виждам в Инстаграм, им разреших да си заледят няколко играчки и после да ги спасят с топла вода. Естествено тази част най-много им хареса. Както и от тогава като са жадни ми искат лед, който си стопяват на слънце в детската стая и “пият” водата с лъжици от купата...

2. Вторият експеримент, който направихме няколко дни по-късно, беше нещо като дъжд в буркан. Стоплих вода с кана за вода и я сипах в буркан, който затворихме с чиния. За да имитираме ниските температури високо в небето, сложихме върху чинията ледчета. Скоро по дъното на чинията имаше много кондензирали капки вода – нашият дъжд. Показа им как дори без да я виждат, водата се е изпарила и се е е придвижила до чинията горе и се е превърнала отново във вода.

Втората част на експеримента беше по-забавна – дадох им сладкарска боя, с която оцветиха водата. Отново затворихме и чакахме да се съберат кондензирали капки “дъжд” върху дъното на чинийката. Интересното тук беше, че капките не бяха сини, а отново безцветни! Нагледно им показа, как в течение на кръговрата на водата, тя се пречиства. Същото може да се онагледи и ако водата се посоли добре и при опитване на капките те отново ще са безсолни.

Труд и творчество

Във връзка с наученото и проведените експерименти, творихме няколко неща. 

3. Първото беше слънца от хартиени чинии. Намерих разни неща останали в мазето от първия рожден ден на голямата ми дъщеря и реших да вкарам всичко в употреба. За слънцата просто се оцветява чинията (и двете деца казаха, че слънцето е цветно...). След това се лепят лъчи от хартия, очички и носле.

4. Второто ни творение беше дъга. Нарисувах очертанията, като казвах на децата кой цвят следва. На голямата ги казвах на английски, за да упражняваме научените в предните седмици думички за цветове. След това изрязохме дъгите, а те залепиха приготвени от мен облачета.

5. Третият ни проект се оказа малко по-труден. Намерих филц в Lidl и взех един комплект. Изрязах облаци от белия и цветни капки. Внимателно научих децата как да боцнат отделните капки с игла с конец, да изтеглят, след което аз правих възелчета и повтаряха същото върху облака, за да закрепим капките там. Не бих казала, че е занимание за 2.5-годишно дете, на нея концентрацията и издържа 3 капки, но пък добре и тренира фината моторика. Голямата беше по-внимателна и мотивирана, но и там последните 2 сложих аз. След това си избраха къде да закачим облачетата с дъжд в стаята им. Още по-хубаво би станало ако всъщност двата облака се зашият и се напълнят с памук, както и капките. Но аз нямах повече бял филц, а непременно ни трябваха два облака, за да не се карат децата, така че останахме с по-опростен вариант на облак с капки.