Планинска ваканция в Байерн, Германия

Ако някой ме беше питал в края на март дали тази година ще се пътува, щях убедено да кажа не. Но покрай падащите числа на заразени с коронавирус, лятото първо пътувахме до Дания, а след това решихме да отидем на почивка и за рождените си дни (със съпруга ми сме два поредни дни в началото на септември). Условията ни продължаваха да са същите – да е на място с малко заразени, да няма карантина на влизане или излизане, да можем да стигнем с кола, да сме в къща, а не хотел, заниманията да са предимно навън в природата. Много обичаме да се разхождаме в планините и така идеята за южна Германия се заформи в главата ни. В последствие се радвахме, че го направихме, защото ситуацията в момента не позволява каквото и да е пътуване…

След кратко търсене в Интернет намерихме чудна къща за нас и приятелите ни в градчето Грасау, в близост до няколко различни лифта, hiking възможности, езерото Кимзее, парк за деца и други забележителности и така почивката ни беше решена.

Мястото

Грасау е малко градче на 90 километра от Мюнхен, тоест ако решите да почивате в района ще ви трябва кола. Градчето е малко, китно, с няколко супермаркета, фермерски пазари в определени дни на седмицата и доста кафета и ресторанти. Храната, която се предлага, е типичната за Германия и в частност Бавария – нудели със сос от сирене (Spätzle), шницели, гулаш, печени меса с тъмен грейви сос, риба и т.н, но има и пицария и дори тайландска храна ако някой държи да разнообрази.

Самата къща (разгледайте линка за повече снимки) е била преди време нещо като селската пералня. Сега е собственост на едно много любезно семейство със 7 деца, които живеят в съседната къща, като двете делят един двор. Идеята им за сградата е била, да могат да събират цялото семейство (децата вече са големи и повечето не живеят в Грасау) за празници. Всички са се събрали там и в началото на пандемията и са прекарали изолирани заедно първите месеци. През останалото време дават къщата под наем. Ние я намерихме в AirBnb, но си писахме със собственичката и тя ни даде голямо намаление ако букнем директно от техния сайт.

Къщата е на 2 етажа, има 6 спални, като всяка освен една има собствена баня и тоалетна. 4 спални са на втория етаж, една е на първия и за последната се излиза в двора, като тя се намира в нещо като продължение на сградата, в което се помещават също сауната и фитнеса. Разполага с напълно оборудвана кухня (липсва само фризер, което се оказа малко неприятно за лед за напитки, но купувахме от близката бензиностанция всяка вечер лед), голям просторен хол, шезлонги в общата градина, както и маса със столове и шезлонги в малка градинка пред къщата. Разполагат с детски столчета за хранене и детски легълца, имаше два коша с детски играчки и книжки, както и шкаф, пълен с настолни игри. Общо взето една страхотна къща, в която прекарахме чудесно, единствено стръмната стълба към втория етаж би била трудна с малки деца и трябва да се наблюдават да не се качват нагоре или да слизат сами. Ние просто им забранихме да се качват и взехме двете спални на първия етаж.

Има възможност холът да бъде превърнат в конферентна зала, което трябва да се заяви предварително. Къщата разполага с прожектор и често е буквана за тийм билдинг или ретрийти, като ние успяхме да я букнем само, защото един такъв ретрийт е бил отказан в последния момент заради пандемията.

97DCF838-0B75-44AB-93A0-A020E280574C-C444FBF2-38A3-4131-ACCC-9FE1A5B04372.JPG

Околностите

Chiemsee. Грасау е на 10-тина минути с кола от Кимзее – най-голямото езеро в Байерн като площ и третото най-голямо в Германия. Освен, че е много красиво, то предлага и различни забавления – от излежаване на брега и плуване ако времето го позволява, до paddle boarding, наемане на лодки и обикаляне по малките острови в средата му. Ние решихме да се разходим с лодка, като за лодките пътувахме до градчето Prien, което е значително по-туристическо. За лодката няма нужда от специални документи или сертификати, за да се кара, а цените в зависимост от големината започваха от 15 евро на час.

Marquartstein

Друго малко градче, което посетихме, е Marquartstein. Там се намира детски увеселителен парк на приказките Märchenpark und Erlebnispark Marquartstein, който е изцяло на открито и следователно рисковете за корона бяха малки и го посетихме. Има различни атракции – трамплини, колички за каране, животни, множество къщички с дживещи се кукли, разказващи приказки (може да се избира между немски, италиански и английски език), въртележки, игри, водни съоръжения, както и училище за вещици в една дървена къщичка, където децата могат да се занимават.

В самото градче има доста традиционни ресторанти, като единственото е, че трябва да се следи работното им време – някои не работят например вторник и сряда, други понеделник, някои са само за обяд. Храната е типичната баварска и е много вкусна.

Планината

Планината, или причината, поради която изобщо избрахме мястото за нашата ваканция. В Marquartstein се намира и лифтът Hochplattenbahn, който води до отправната точка на няколко различни по трудност туристически пътеки. Има още няколко лифта в околността, но на нас ни харесаха опциите с този лифт и използвахме само него, както и той се води family friendly. Лифтът е седалков и не бяхме сигурни как ще се справим с децата, но когато попитахме служителите, те ни казаха, че не е никакъв проблем, и бебета се качват нагоре и ние се престрашихме.

BAC2AA20-2233-4B33-918E-245C4D4883F1.JPG

Пътуването с лифта е около 20 минути и се слиза точно до хижата Staffn-Alm, в която се предлага най-различна топла храна, сладкиши и кафе. Има и симпатична детска площадка. От там има няколко туристически пътеки, като едната е специално за семейства с деца и е дълга 4.25 км отиване и връщане – обиколката за нас с деца на 3 и 5 години беше около 2 часа, не е особено стръмно, като за децата има различни неща за откриване – дървени къщички, дървени фигури, музикални инструменти и т.н. За 5-годишната ни дъщеря не беше никакъв проблем, малката се носи в раница за деца, когато се измори.

Другите туристически пътеки са по-трудни, като на следващия ден ние малко неразумно се захванахме с пътя до следващата хижа Piesenhausener Hochalm. Пътят е значително по-стръмен, отиване и връщане 10.3 км. По принцип не е никакъв проблем за възрастни или за деца, които са в раница, но беше прекалено много за 5-годишната ни дъщеря. Успяхме да се справим, но всички се редувахме да я носим и да и помагаме, като тя после гордо успя да слезе целия път надолу сама, но определено и дойде малко в повече. Също повечето хора горе в хижата ни гледаха доста странно как сме успели да стигнем с две малки деца до горе, което ни потвърди, че може би малко сме се пресилили в този ден. Гледките от горе обаче бяха страхотни! Вижда се Австрия и заснежените върхове на Алпите там. Самата хижа е разположена на малко хълмче, а около нея се разхождат щастливо крави. В хижата няма топла храна, но различни видове сладкиши и филии хляб с домашно приготвено на място сирене от млякото на кравите или колбаси. За децата беше супер интересно да гледат и галят кравите и в края на деня бяха доволни с приключението си.

За хора без деца има и опция от там за около 40 минути да се тръгне по стръмна пътека към върха Hochplatte. Тя вече наистина не е за деца, но не е проблем за възрастни в добра кондиция. Най-трудният път е Kampenwand с дължина 14 километра отиване и връщане. Собственичката на къщата ни каза, че е невероятно приключение, но със сигурност не за хора с деца.

Заключение

Наистина прекрасно място за семейна почивка, която да включва както и дни активност, така и спокойни лежерни дни в невероятната къща. Цялата местност е много красива и ако и вие сте семейство, което харесва планините, може би разгледайте, когато търсите следващата си дестинация!

Други дестинации от блога:

Ню Йорк

Северна Каролина

Вашингтон

Австрия

Копенхаген

Западния бряг на Дания