Ферментирали лимони

Ферментиралите лимони на първия ден, веднага след поставяне в буркана. Сокът още не ги покрива изцяло, но на следващия ден с леко притискане вече бяха изцяло потопени.

Ферментиралите лимони на първия ден, веднага след поставяне в буркана. Сокът още не ги покрива изцяло, но на следващия ден с леко притискане вече бяха изцяло потопени.

Ферментиралите лимони, също известни като preserved lemons, са едно от най-любимите неща в кухнята ми. Един път ферментирали, си ги имате за месеци напред, изглеждат красиво в буркана ако имате отворени рафтове, и са много много вкусни!

Идеята да ги направя дойде след като често попадах на рецепти, в които се използваха ферментирали лимони, и в някои изрично беше написано, че не могат да се заместят с пресни лимони, или по-скоро могат, но вкусът няма да е същият. Като човек , който рядко следва рецепти, обичам да експериментирам и заменям, но и знам, че наистина понякога една подправка или съставка има толкова огромно значение за вкуса, че без нея ястието просто не е същото. Любопитството ми надделя и реших да си ферментирам лимони, за да видя за какво е всичкият hype.

Резултатът? Съжалявам, че често ми отнема толкова време да се наканя да направя нещо! Ферментиралите лимони придават страхотно ухание на лимон! Ароматът е много по-силен, отколкото ако употребим обикновена лимонова кора. Също така няма нужда да мисля дали имам пресни лимони или трябва да ходя до магазина, защото един буркан лимони издържа поне 6 месеца (дори и повече в хладилник), тоест винаги имам под ръка. По принцип мисля, че в ястия горе-долу винаги можете да замените лимона с ферментирал лимон, но не и обратно ако рецептата изисква точно ферментирал лимон. Пасват навсякъде, където съм ги пробвала, остава само да ги използвам и за сладкиши.

9833DC42-627F-411A-939A-8882FC4CB17F.JPG

Как да си направим ферментирали лимони?

Трябват ни:

  • 6 лимона *

  • морска сол

* Броят лимони зависи от буркана ви, можете да пробвате с по-малко ако искате, за да видите дали ще ви харесат, или директно да си напълните много голям буркан.


Начин на приготвяне:

Измийте добре лимоните. Отрежете крайчетата и нарежете на четвъртинки, но не докрай, така че лимонът да стои все пак цял, но горната му част да се разделя на 4. Поръсете добре по 2 ч.л. сол във всеки лимон между четвъртинките. 

42931B7D-A622-46F3-A752-C46E737E8D7C.JPG

Поръсете 2 ч.л. сол на дъното на буркан. Слагайте по един лимон с разрезите надолу, като след това хубаво го притиснете, за да пусне соковете си. Поръсете отгоре отново с 2 ч.л. сол и добавете следващия лимон, притиснете добре, за да пусне добре сокове, поръсете с 2 ч.л. сол и сложете следващия лимон. Направете го с всички лимони. В края трябва да има сок, който покрива поне ¾ от лимоните. 

Затворете буркана и оставете 24 часа. Разклатете на следващия ден, за да може солта да се разпредели по-равномерно и вижте сока. Би трябвало лимоните да са пуснали още сок и да са покрити изцяло с течност. Ако това не се е случило, отворете буркана и притиснете отново, за да пуснат още сок. Ако до 2 дни не са съвсем покрити, добавете прясно изцеден лимонов сок така, че лимоните да са под течността. При мен нямаше нужда, още на втория ден бяха почти покрити, притиснах леко и се покриха изцяло със сок.

Оставете лимоните около 30 дни, като всеки ден разклащате леко. Лимоните са тежки, няма опасност да изплуват на повърхността, така че няма нужда да добавяте тежест отгоре. Но ако все пак изплуват, сложете тежест за ферментиране или торбичка, пълна с вода, която да тежи отгоре и да ги държи под сока. Всеки 2-3 дни леко отворете буркана, за да го “оригнете” - да излезе насъбралият се по време на ферментация въглероден диоксид.

След като са готови, можете да ги държите извън хладилник ако при всяко вадене използвате чисти прибори, за да не вкарвате никакви микроорганизми. За по-спокойно просто можете да ги преместите в хладилник, където ще издържат минимум 6 месеца. Аз ги държа в хладилник. Гледайте винаги, след като извадите лимон, останалите да са потопени под сока!

Как да употребим ферментирали лимони?

От ферментиралите лимони се изпозлва предимно кората, макар че чета, че някои хора блендират също и месестата част в разни ястия и сосове. Страхотни са просто на ситно в кисело мляко и магданоз като свеж сос за всякакви неща – от яйца, до фалафели.

Ферментиралите лимони пасват и идеално на печено пиле – запържвате пиле, което е мариновано предварително със сол, чесън и лимон, добавяте разни подправки и зеленчуци по избир, на ситно нарязани кори на ферментирали лимони, добавяте бульон и затваряте съда, докато пилето и зеленчуците добре се сготвят. Прекрасно си отива и с ориз.

Хумусът с ферментирали лимони също е много ароматен и вкусен. Аз слагам малко кора в началото, която блендирам с лимонов сок, чесън, тахан и малко зехтин, след което добавям и нахута и вода, колкото е нужна, за да стане кремообразна сместа и блендирам.

Това са само няколко идеи, всъщност възможностите им за употреба са безброй. Нямам търпение да ги изпробвам и в сладкиши и разбира се ще докладвам :)

Още за ферментацията:

Ферментацията - какво е тя и какви са ползите и?

Ферментирал или гнил - как да ферментираме правилно?

Ферментирал магданоз