Веган сладкиш с лимон и малини

4481DB8D-DB1A-477B-BD2E-9BA28A9F187C.JPG

Преди време бях публикувала снимка в Инстаграм на невероятно вкусния лимонов сладкиш на Sakara Life, рецептата можете да намерите в техния профил. Превърна се в най-големия хит миналото лято и няма човек, който да го е опитал и да не е влюбен. Бях го гарнирала с пресни малини за рождения ден на малката си дъщеря и ми се стори много добра комбинация и реших, че задължително искам някак да ги вкарам в сладкиша. Имах един не дотолкова успешен опит лятото и след това някак си идеята изпадна извън полезрението ми.

Тази седмица видях малини и се сетих за идеята си и реших да довърша този проектосладкиш. Смених основата с една любима моя, защото оригиналната изисква печене, а крайният резултат не е толкова зашеметяващ и по-добър, за да си заслужава загравяне на фурната. Малините са под формата на малиново желе с агар-агар. Лимоновият крем е адаптиран в грамове от оригиналната рецепта на Sakara Life.

F7DE5A36-740F-4165-A8F7-F2CDB3614D52.jpg

Рецепта


Време за приготвяне: около 45 минути, разпръснати в няколко часа

Порции: 8

Продукти:

За основата

  • 80 гр. овесени ядки

  • 100 гр. смлени бадеми

  • 2 с.л. кленов сироп

  • 3 с.л. кокосово масло, стопено

За малиновото желе

  • 500 гр. замразени малини

  • 4 с.л. кленов сироп

  • 2 гр. агар-агар (половин ч.л.)

За лимоновия крем (адаптиран от Sakara Life)

  • 80 гр. лимонов сок (горе-долу 2 малки лимона)

  • 2 с.л. царевично нишесте (около 25 грама)

  • 220 гр. кокосово мляко от консерва (горната плътна кремообразна част, без водата - не разстръсквайте консервата)

  • 100 гр. кленов сироп

  • 1/2 ч.л. екстракт от ванилия

  • 2 с.л. кокосово масло

  • 1/2-3/4 ч.л. куркума на прах (вкусът не се усеща, но ако не обичате куркума започнете с по-малката доза)


Начин на приготване:

1. Пригответе основата на сладкиша като сложите първо овесените ядки в кухненски робот или блендер, за да ги наситните и да станат на прах. Добавете бадемите, кленовия сироп и кокосовото мляко и смесете добре. Изсипете на дъното на форма за сладкиш с диаметър 18 см. и притиснете добре с ръка. Сложете в хладилника да се оглади.

2. Сложете всички малини и кленовия сироп в малка тенджерка. Затоплете ги на среден огън докато започнат леко да къкрят и бъркайте, като с дървена лъжица смачкайте добре малините, така че да станат на каша. Дръпнете от котлона и сложете сместа в цедка, за да прецедите сока. Трябва да получите около 250 мл. течност. Оставете я да се охлади до стайна температура и смесете 100 мл. от течността с 2 гр. агар-агар. Бъркайте добре, докато прахчето се разтвори и смесете с останалата част от сока. Върнете на котлона и с непрекъснато бъркане гответе така около 2 минути. Оставете да се охлади като бъркате от време на време.

3. Когато желето се е охладило, внимателно изсипете върху основата и сложете в хладилника за час и половина - два.

4. Когато желето се е стегнало добре, пригответе лимоновия крем. Изцедете лимоните и смесете 80 гр. лимонов сок с царевичното нишесте. Разбъркайте добре, докато се получи еднородна смес. В тенджерка смесете кокосовото мляко, кокосовото масло, кленовия сироп, ванилията и куркумата и разбъркайте добре. Добавете сместа от лимонов сок и нишесте и разбъркайте добре. Сместа не изглежда все още много жълта, придобива по-наситен жълт цвят по време на готвенето. Сложете на котлон на средна температура и гответе, докато кремът се сгъсти, като бъркате непрекъснато - около 5 минути.

5. Следващата стъпка е да изсипете лимоновия крем върху малиновото желе. Ако го направите докато кремът е прекалено горещ, ще разтопите желето и няма да изглежда толкова добре при разрез. Ако изчакате прекалено много кремът ще е прекалено гъст и ще е трудно да го разпределите добре и равномерно върху сладкиша. На мен ми се случи второто, защото децата ме извикаха и изпуснах точния момент - кремът трябва да е леко топъл, но все още сравнително течен. Изсипвайте бавно и внимателно, разстелете леко с лъжица при нужда и сложете веднага в хладилника за около 3 часа.

6. Украсете по желание и сервирайте. Както винаги с такава основа, първото парче излиза малко по-трудно, с останалите е лесно.